حجت الاسلام والمسلمین سید محمدرضا میرتاج الدینی، رئیس فراکسیون راهبردی مجلس شورای اسلامی نیز در مراسم کنفرانس ملی «راهبردهای اقتصاد مسکن؛ انبوهسازی و معماری پایدار» با تسلیت ایام ماه محرم با اشاره به برگزاری این کنفرانس تاکید کرد: مسکن یکی از مسائل اصلی کشور است و این موضوع به این زودی به سرانجام نمیرسد. اصل ۳۱ قانون اساسی میگوید که داشتن مسکن متناسب با نیاز حق هر خانواده ایرانی است و دولت موظف است برای آنان که نیازمندتر هستند زمینه اجرای این اصل را فراهم کند. ما باید تصویر شفافی از وضعیت مسکن امروز داشته باشیم. آخرین آمار ما در این بخش مربوط به ۱۲ سال قبل است؛ در آن گزارش اشاره شده که ۶ میلیون مسکن باید بسازیم و حدود ۲ میلیون مسکن خالی داریم و این از نکاتی است که میتوان آن را بررسی کرد.
وی گفت: پیشنهاد میدهم در این همایش وضعیت فعلی مسکن کشور را به خوبی تصویر کنند، بررسی کنند که وضعیت مسکن در کشور چگونه است و این مهم به صورت کمی و کیفی مورد ارزیابی قرار گیرد. باید مطالعات بینالمللی هم داشته باشیم و ببینیم آنها چگونه مشکل مسکن خود را حل کردهاند؟ سوال من این است آیا مشکل کمبود مسکن در کشورهای پیشرفته هست؟ این کشورها مشکل مسکن فرسوده را نیز حل کردهاند.
میرتاجالدینی ادامه داد: ساخت موشک سختتر است یا مسکن؟ تکنولوژی ما کمتر از کشورهای پیشرفته نیست. ساخت مسکن از تولید پهباد راحتتر است پس توانمندی داریم اما در کشور هنوز خیلی کار روی زمین مانده داریم. ۱۲ میلیون حاشیهنشین داریم و ۱۲ میلیون نفر هم بافت فرسوده زندگی میکنند و ۲۴ میلیون نفر در بخش مسکن مشکل دارند و تا زمانی که یک خانه فرسوده در کشور وجود دارد نباید آرامش داشته باشیم. مقاوم سازی منازل روستایی از رسالتهای ما است. در مسکن مهر کار خوبی شد و یک میلیون مسکن هدفگذاری شد اما هنوز به ایدهآل نرسیدیم.
ببینید: گزارش تصویری – کنفرانس ملی راهبردهای اقتصاد مسکن
وی با اشاره به عناوین مطرح شده در این جلسه با تاکید بر دائمی شدن دبیرخانه دائمی این همایش توضیح داد: طرح نهضت ملی مسکن باید در این همایش از جنبه مثبت و منفی بررسی شود. همچنین در بخش فناوریهای نوین باید پیشنهادات در این همایش مطرح شود و باید وزارت مسکن را نیز به همکاری دعوت کرد. بحث انرژی ساختمان مسئله مهمی است و در این بخش باید برنامهریزی جدی داشته باشیم. به عنوان مثال تولید گاز در کشور ما یک و نیم برابر کل کشورهای اروپایی است و آنها ۶۰۰ میلیون متر مکعب مصرف دارند و ما به ۹۵۰ میلیون متر مکعب تولید رسیدیم که از این رقم، ۹۴ درصد مصرف و ۶ درصد صادر میکنیم که از آن ۷ میلیارد تومان درآمد کسب میکنیم که این رقم برابر با کل بودجه عمرانی کشور است.
رئیس فراکسیون راهبردی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: اگر در این بخش بهینهسازی شود و ۲۰ درصد صادرات داشته باشیم چقدر عمران بالا میرود؟ ما ۲۰ میلیون بخاری غیراستاندارد داریم که مقرر بود ۴ میلیون توسط بهینهسازی جابجا شود. اگر شرکت نفت این بخاریها را جمعآوری کند و بخاریهای کممصرف به آنان بدهد به صرفه خواهد بود. تأمین سرمایه نیز باید مورد ارزیابی قرار گیرد، کمپین جذب همکاری سرمایهگذاری هم باید اتفاق بیفتد و به رقم مشارکت ۲۰ میلیارد تومان در تولید مسکن برسیم. اگر بخش خصوصی پای کار نباشد وعده ۴ میلیون مسکن محقق نمیشود.
میرتاجالدینی همچنین گفت: در کشورهای دیگر خیلی افراد راغب به خرید ملک نیستند و اگر اجارهها به نوعی باشد که مردم قدرت تأمین هزینهها را داشته باشند از اینرو میتوان به طرح مسکن اجارهای رسید. دولت زمین و مصالح را تأمین کند و سازنده پس از ساخت با ارقام دولتی این واحدها را اجاره دهد. این نرخ باید ثابت و با افزایش منطقی باشد و میتوان به این طرح فکر کرد.